.

.

Bäste fallskärmsjägare årgång 1970/71!

.

Här kommer en julhälsning från Karlsborg. Inte så mycket vinter här men is på Bottensjön och fläckvis med snö på den frusna marken. Mer vinter får det gärna bli. Önskar er en fridsam jul.

Årets örnhälsning från Sture ser du här och nedan, i en trevlig rapport från årets FJS dag, berättar Bertil om Fallskärmsjägarskolans 70-års jubileum.

Resultatet i år för ”Bidrag till hemsidan” blev utmärkt. Vi är 49 man som bidrar. Överskottet på 250:- har vi skänkt till Rädda Barnen. Gött jobbat!

.

.

God Jul och Gott Nytt År

Karlsborg den 20 december 2022

201 Svante

.

.

.

Rapport och bilder från 101 Bertil…

.

Fallskärmsjägarskolans 70-års jubileum, augusti 2022

Med förväntansfulla tankar och minnen från vår FJS-tid som dök under färden styrde jag och min nära FJS-kompis mot Karlsborg och gamla FJS-lägret som för många av oss FJS-are är någon form av kultplats att besöka då man passerar förbi. Denna gång var det vårt mål. Väl framme i lägret och fästningsområdet var allt sig likt. Givetvis märktes mera aktiviteter än vanligt och extra hög stämning infann sig bland alla jubileumsfirande som redan anlänt. På gräsmattan i lägret pågick tältresning och många tält i olika storlekar och färger växte upp efter hand.  

Efter resning av vårt tält, strategiskt nära bastun, och många pratstunder med tidigare bekanta FJS:are m fl, var det dags att klä upp sig inför den stundande 3-rätters jubileumsmiddagen på restaurang Kastanjen. De ca 400 platserna där var sedan några veckor redan fullbokade. Gäster kom från när och fjärran, bl a representanter från våra nordiska fallskärmsjägarklubbar och FJS-are bosatta i många andra länder. Varje årskull FJS-are hade markerade platser, liksom hedersgäster och befäl. Under middagen och resten av kvällen spanade jag efter andra FJS 70-71-are utan framgång.

Nåväl, det blev en minnesvärd kväll med hög stämning, högtidliga tal, många högljudda diskussioner och glada skratt. Jag vill särskilt omnämna de fyra fallskärmsjägarna från första FJS-GU 52-53 som hedrades under middagen. Fallskärmsjägarklubben fick också motta diverse gåvor från våra nordiska Fallskärmsjägarklubbar och det kändes lite ”extra” när skylten ”Den gyllene örnen” återlämnades av våra norska vänner till klubbens ordf Peter Forsberg efter att den ”lånats” under många år av norska FJS-are på FJS-besök under 70-talet.  Det är en stor örn i brons med underliggande nämnda text. Dessförinnan fanns den upphängd utanför Hans Lindmarks Restaurang under 70-talet vilket säkert många av oss FJS 70-71 minns. 

När man har trevligt går tiden fort och det blev dags att bege sig till Skärmen och ”förbrödring” i lägret via valvet genom fästningsvallen. Skulle vara intressant och veta hur många gånger man har passerat där. Ekot i valvet väcker minnen från förr. Efter hamburgare, korv- och öl-intag, under trevlig samvaro och diskussioner med kända och okända i och utanför Skärmen, var det dags för god nattsömn i tältet. Tunga snarkningar under natthimlen kunde tydligt höras här och var i nattens mörker innan behövlig insomning var ett faktum.

 

Det blev lördag morgon. Efter morgonbestyr mm i vår fina bastu var det dags för en välsmakande frukost på Kastanjen. Därefter stundade ett digert program under dagen med många aktiviteter att beskåda. Kl 10.00 började dessa med fällningar av fallskärmsjägarpatruller och kolli på låg höjd i flera omgångar på Flugebyn från Tp 84 Hercules. Efter genomförda landningar förevisades olika stridsmoment på marken, inklusive vård och transport av skadade med lätta fordon.

Åter till Fästningsområdet där förevisningarna fortsatte med uppvisningar i hopphallen, luftlandsättning av FJS-patrull i Vättern och efterföljande stridsmoment med jägarpatrull i gummibåt. Diverse modern fallskärmsjägarmateriel som vapen och diverse utrustningar förevisades i lägret. Hopp från hopptornet och besök i den gamla DC-3-an i lägret var populära aktiviteter. I lägret träffade jag lyckligtvis också på en annan FJS 70-71-are, Cenneth Eriksson 320. Han hade också deltagit i gårdagens jubileumsmiddag och suttit vid samma bord som jag, men vid andra bordsändan utan att vi hade upptäckt varandra.

Nåväl, fortsättningsvis hade vi mycket trevligt tillsammans och det kändes bra att ej stå som ensam representant för 70-71 vid den annalkande traditionella uppställningen. Finska fallskärmsjägarklubben var väl representerade i lägret genom många finska FJS-are som anlänt på MC. Sammantaget mycket trevligt och givande att träffa många FJS-vänner sedan lång tid tillbaka. Det kändes mycket av kamratskap och samhörighet.
Efter hand blev det dax för min traditionsenliga joggingrunda kring fästningen tillsammans med mina 10 år yngre FJS-kompisar Michael Kempi och Ulf Bergman (bosatt i Chile). Skönt att rasta av sig och kompensera lite av tidigare mat- och dryckintag.

Kl 18.00 var det dags för den traditionella ceremonin i lägret med uppställning och årskullsvis avlämning i lägret. Tal hölls bl a av överste Anders Emanuelsson, ordf i SMKR (Sveriges militära kamratföreningars riksförbund). Plaketter och medaljer delades ut. Fallskärmsjägarskolans marsch m m framfördes av den som vanligt proffsiga orkestern under traditionsenligt marscherande med fanan. Att ställa upp tillsammans med representanter från alla årskullar från 1952 till idag var både känslosamt och unikt. Cenneth och jag saknade många av er andra FJS 70-71-are på plats.

Dagen avslutades med samkväm i lägret och Skärmen. Öl, korv och hamburgare smakade extra gott i den småkyliga kvällen. Trevligt att fortsätta träffa och prata med andra FJS-vänner både de jag kände sedan tidigare och andra som dök upp. Midnatt hann passera innan det återigen var dags för en god nattsömn i tältet under en stjärnklar himmel. 

 

Söndagsmorgonen grydde med sol och blå himmel. Efter diverse morgonbestyr, nedtagning av tält och städning i och runt tältplatsen var det dags att inta frukost på Kastanjen där alla våra aktiviteter ägde rum under förmiddagen. Med start kl.09.00 genomfördes klubbens årsmöte. Direkt därefter fick vi, i en nästan fullsatt matsal, en mycket intressant, proffsig och tänkvärd presentation av Övlt Joakim Paasikivi om det pågående ryska anfallskriget i Ukraina.

Sammantaget intryck gällande FJS efter 50 år:  Imponerande, mycket har utvecklats tekniskt och taktiskt sedan 70-71. Specialförband som FJS m fl har fått allt större betydelse, inte minst mot bakgrund av utvecklingen i vår nära omvärld som har medfört ”nytänkande” och utökade satsningar nationellt på både vår egen och andra länders försvarsmakter.
Nöjda och lite trötta blev det dags att lämna Karlsborg och bege sig hemåt med många fina minnen och upplevelser att ta med sig och tänka tillbaka på.

101 Bertil WP

.

.

 

.

320 Cenneth och 101 Bertil

.

.